top of page

Bestuurlijk slagveld in Meierijstad, ook wethouder Van den Bogaard stapt op

Na de splitsing van Team Meierijstad zijn de overige coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in overleg gegaan met de twee afzonderlijke fracties. De chemie was er meer met ‘Team 6’ dat nu dus deel zal gaan uitmaken van de coalitie. Het gevolg is dat na wethouder Witlox nu ook Eric van den Bogaard opstapt als wethouder, omdat zijn loyaliteit ligt bij LOKAAL Meierijstad (fractie van 5). De nieuwe wethouder namens ‘Team zes’ zal Rik Compagne worden. Compagne is voormalig raadslid in Sint-Oedenrode en momenteel beleidsmedewerker in de gemeente Vught.


Lijst Blanco betreurt het dat wethouder Van den Bogaard opstapt, want de verstandhouding tussen Van den Bogaard en ons - en de hele raad - was goed. Lijst Blanco en andere oppositiepartijen vonden dan ook dat hij gewoon kon aanblijven, eventueel als onafhankelijk wethouder. We vinden het dus jammer dat hij vertrekt, maar respecteren we zijn keuze om op te stappen als wethouder.


Coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA gaven in een persbericht aan dat ze verder gaan met ‘Team zes’ in de coalitie. De oppositie drong aan op een minderheidscoalitie of een coalitie met maar één van de twee TEAMS. Er wordt nu gekozen voor ‘Team zes’ omdat daar meer de chemie aanwezig is dan met LOKAAL Meierijstad. Het betekent dat de huidige coalitie zal bestaan uit 20 raadsleden van de 35.

Hierboven het College van B&W van Meierijstad waarvan nu twee wethouders zijn opgestaptHet College zal bestaan uit vijf wethouders waar Lijst Blanco samen met de andere oppositiepartijen ook al op had aangedrongen. We zijn blij dat hier gehoor aan wordt gegeven, maar wij hadden liever gezien dat het huidige College bleef zitten. Dit was namelijk beter geweest voor de continuïteit van ons bestuur. We krijgen nu ook een nieuwe wethouder wat natuurlijk extra kosten met zich mee zal brengen, aangezien de voormalige twee aanspraak maken op wachtgeld. De kandidaat wethouder Rik Campagne zal de portefeuille sociaal domein (WMO) overnemen van voormalig wethouder Witlox. De huidige portefeuille van wethouder Van den Bogaard die bestaat uit onder andere ruimtelijke ordening, ontwikkeling buitengebied en monumentenbeleid zal nog moeten worden verdeeld onder het College. We zijn benieuwd naar die portefeuilleverdeling, want bij de ene is meer politieke kleuring mogelijk dan bij de andere.

bottom of page