top of page

Detailhandel- en horecabeleid

Donderdag 14 februari stond er weer een beeldvormende avond op het programma. In de parallelle zaal ging het over het bedrijventerrein en de bereikbaarheid daarvan. In de raadszaal werden presentaties gegeven over het horecabeleid en detailhandelsbeleid. Over de ontwikkelingen in de horeca waren nog genoeg positieve punten te melden, maar dat is in veel mindere mate het geval bij de detailhandel.


De detailhandel in heel Nederland heeft het moeilijk en dus ook in Meierijstad. In onze gemeente hebben we teveel vloeroppervlak voor winkels. Op dit moment staat er al veel leeg in onze drie grote kernen Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel en in de toekomst zal er nog meer vloeroppervlak van de winkels gaan verdwijnen.


Het was volgens hem een grote fout om bijvoorbeeld de elektronicazaak BCC toe te staan op de Poort van Veghel

Het advies van de heer Frielink van het adviesbureau was dat de detailhandel aan de Noordkade en de Poort van Veghel niet verder mogen groeien.. De winkelcentra in de drie grote kernen gaan het anders nog veel moeilijker krijgen dan ze nu al hebben. Zijn advies was ook om ons in het begin vooral te richten op het centrum van Veghel, want daar zijn de problemen het grootst. Het was volgens hem een grote fout om bijvoorbeeld de elektronicazaak BCC toe te staan op de Poort van Veghel, want zo’n winkel kan ook prima in het centrum. Bouwmarkten en tuincentra horen wel thuis op bijvoorbeeld een bedrijventerrein.

In de kleine kernen zijn er de afgelopen jaren al veel detailhandel verdwenen en het is niet reëel te denken dat er daar iets voor terug komt. De kans om een ‘goede boterham’ te verdienen voor zo’n onderneming is gewoon te klein door het kleine afzetgebied. Standplaatsen zijn voor de kleine kernen een oplossing om toch wat maatwerk wat betreft voorzieningen mogelijk te kunnen maken.


In de horeca zijn wel een aantal positieve ontwikkelingen gaande. Zo komen er meer koffietentjes, slow fastfood (chiquere burgers en een fancy inrichting), gezonde-lunchconcepten, horeca in bijzonder vastgoed, all-you can eat restaurants en er komt meer ambachtelijk, zelf-gemaakt voedsel. De discotheken en traditionele buurtcafés hebben het daarentegen moeilijk.


De ambitie in het nieuwe horecabeleid moet volgens het adviesbureau in lijn zijn met de centrumvisie en gericht zijn op leefbaarheid. In de kleine kernen moeten we ons richten op consolidatie en in de grote kernen versterking/concentratie van de horeca. Het beleid omtrent sluitingstijden is al vastgelegd in de APV (1.00 uur doordeweeks en 3.00 uur in het weekend). Voor de paracommercie moet het nog wel worden vastgelegd en het advies van Frielink aan de raad was om voor één sluitingstijd te kiezen, omdat dat makkelijk handhaafbaar is.


In juni staan deze twee onderwerp op de agenda van de raad.

.

bottom of page